Rockfoto <3 Roskilde

För 40:onde året i rad är det nu dags för 2011-års upplaga av Roskildefestivalen. På torsdag rullar den officiella festivalen igång, men redan i söndags kväll fick de första besökarna tillträde till campingområdet, där scenen Pavilion Junior bjuder på konserter under de fyra uppvärmningsdagarna. Sedan 2003 har scenen fungerat som en up and coming-arena där mindre skandinaviska band lyfts fram, och inte sällan slår de också igenom kort därefter. Jag själv som inte anländer förrän på torsdagen mår nästan dåligt av att missa Stavangerbaserade Tôg och de otroligt rytmiska danskarna i Bottled In England. Annat värt att spana in på Pavilion Junior är Nive Nielsens grönländska eskimo-folk och våra svenska vänner This Is Head.

En nyhet för i år är tillökningen inne på festivalområdet, där de tidigare fem scenerna nu har blivit sex. Gloria heter det nya tillskottet och blir med sin kapacitet av endast cirka 1000 besökare den minsta i skaran. Scenen kommer agera hemvist åt mindre akter, ofta av det mer stillsamma slaget, och festivalledningen beskriver den som ”en plats där musikens intimitet kommer få publiken att dra efter andan”. På Gloria får vi möjlighet att uppleva intensiv närhet med bland andra Olöf Arnalds, Dark Dark Dark, Daniel Norgren och Walls.

Vad gäller de allra största namnen har Roskilde svårt att toppa förra årets Prince-bokning, istället är det gitarrbaserad indierock som dominerar med band som the Strokes, Arctic Monkeys och Kings Of Leon överst på plakatet. Inga ögonbrynshöjare direkt, men the Strokes väcker ändå en del nyfikenhet. Kommer en liveshow kunna lyfta deras Angels – det efterlängtade albumet från tidigare i år som åtminstone i min bok fick minst sagt ljumma recensioner. I övrigt lämnar jag gitarrmännen därhän och ser hellre PJ Harvey och M.I.A, som sedan långt tillbaka är rödmarkerade i spelschemat. Blickar man nedåt i programmet hittas bland annat Pitchfork-hajper som Kurt Vile och James Blake, och om ägnar lite tid åt att sondera terrängen finns mycket intressant att hämta även bland de mer oetablerade akterna. Jag är till exempel hemskt nyfiken på noisebandet Weekend och tyska Chuckamuck som gör 60-talspop med lika mycket hjärta som gränslöshet.

2011 blir året då jag lämnar min motsträviga attityd gentemot hip hop hemma för första gången. Med bokningar som Atmosphere (bilden), OFWGKTA och Big Boi (som gjorde ett synnerligen hyllat framträdande på Primaverafestivalen häromveckan) känns det svårt att hitta en bättre plats att starta på. Om jag blir lika frälst som prognoserna har förutspått återstår fortfarande att se. Men faktum kvarstår – händer det inte på Roskilde 2011 så händer det nog aldrig.

Minimalistisk techno, underbara ljudmattor och pulserande dubstep finns det gott om i år och jag ser fram emot att vältra mig i dans till nördiga elektroniska toner som inte kan beskrivas som annat än ljudporr. Nicholas Jaar, Tremor, Chase & Status och svenska Roll The Dice är fyra namn klart värda att hålla öronen öppna för.

Som vanligt krockar akterna hejvilt i spelschemat, men jag vill påstå att den goda prioriteringsförmågan är extra högt värderad just i år. Under torsdagskvällen är en idé att slå läger i Cosmopoltältet och se Black Milk och Frente Cumbiero följt av danska stjärnskottet Oh Land. Men då missar man å andra sidan Tame Impala och PJ Harvey. Det blir också en tät fight mellan skönsjungande Tallest Man On Earth och John Grant på lördagseftermiddagen och vi kommer tvingas välja mellan Screaming Females och Big Boi på söndagen. Hur man ska kunna se både Kurt Vile och How To Dress Well utan att behöva klona sig själv är i skrivande stund fortfarande ett mysterium.

Många svåra val alltså, men de vittnar också om ett såväl starkt som intressant startfält. Själv ser jag nog allra mest fram emot Walls-konserten i Gloriatältet sent, sent på lördagsnatten.

Ses vi där?

Lyssna på Roskildes allra bästa bokningar – samlade i en fantastiskt fin playlist här!

3 reaktioner

  • Joen Tolgraven skriver:

    Kom igen, hur kan man posta en artikel utan att själv läsa igenom den en enda gång? Copypaste-lall och knasiga språk- och faktafel, dessutom hyfsat intetsägande text.

    Men festivalen lär bli najs. Tack för playlisten, helt klart bra att ha!

  • Joen: du får hemskt gärna precisera vilka faktafel du syftar på så rättar vi till det. 

  • Joen: du får hemskt gärna precisera vilka faktafel du syftar på så rättar vi till det. 

Kommentarer är stängda.