Om du gillar Ture Sventon så gillar du Simian Ghost

Simian Ghost, aktuella med EP:n Lovelorn, var en av de många akter som spelade på Stay Out West i helgen. Rockfotos Madeleine Bergquist fick en pratstund med bandet, som just nu jobbar på en ny fullängdare.

När jag först träffar de tre ynglingarna i Simian Ghost letar sig mina tankar genast tillbaks till Williamsburg, där jag tillbringade några fantastiska dagar tidigare i sommar. Hela deras uppenbarelse, alla visuella attribut, gör att de lika gärna kunde ha varit Brooklynsscenens senaste gunstlingar. Men bakom solglasögon och mustascher visar sig snart tre otroligt ödmjuka norrlänningar – oerhört lätta att tycka om.

Sebastian Arnström, som för några läsare kanske känns igen från indierockiga Sandviken-bandet Aerial, påbörjade Simian Ghost som ett soloprojekt och gav ut skivan Infinite Traffic Everywhere och EP:n Lovelorn i rask takt under 2010 och första delen av 2011. Bandet består numera också av Sebastians bror Erik Klinga och deras gemensamma vän Mathias Zachrisson och efter att ha tillbringat sommaren med att spela in nytt material står det klart att Simian Ghost inte längre bara är Sebastian.

– Nu är vi verkligen ett band. Vi spelar just nu in en skiva som blir vår debutskiva som band kan man säga. Det ska bli otroligt spännande att spela upp vårt nya material för lyssnarna eftersom vi skrivit allt tillsammans. Vi har ju spelat ihop live och i andra projekt förut, men det är först nu vi är ett ”riktigt” band där alla bidrar med lika mycket, säger Mathias.

Den närmsta framtiden innebär, förutom ett albumsläpp, en flytt från Sandviken till Stockholm. De uttrycker alla tre en längtan från småstaden trots att de är rörande överens om att uppväxten i Sandviken bjudit på goda förutsättningar vad gäller deras musicerande.

– Sandviken är bra på så sätt att det är jättelätt att hålla på med musik där. Replokalerna är billiga och vi har haft tillgång till egen studio och så. Det har funnits ett väldigt aktivt kulturliv hela tiden, i alla fall om man tänker på hur liten stad det är. Det känns dock som att folk börjar röra på sig därifrån nu och det är dags att flytta för oss också. Dessutom jobbar vi mer och mer med folk i Stockholm, vårt skivbolag ligger där till exempel.

Det första som slog mig när jag lyssnade in mig på Simian Ghost inför intervjun var att Sebastians röst påminner om Jason Lytles (före detta sångare i Grandaddy) och när jag påpekar detta säger han:

– Det är en komplimang eftersom att jag är ett stort Grandaddy-fan! Annars har jag inspirerats mycket av Björk och Panda Bear. Under min uppväxt var det mest Radiohead som gällde så jag tror att de inspirerat mig i viss mån. För att inte tala om alla dessa andra nittiotalshjältar som Sonic Youth, Yo La Tengo och Pavement.

3 reaktioner

Kommentarer är stängda.