The Shins efter uppbrottet

The Shins frontfigur och grundare James Mercer dumpade sina bandmedlemmar och startade om på ny kula. Rockfoto träffade Mercer och pratade om dystra nordiska fans, livet som småbarnsfar och det osentimentala uppbrottet från det förflutna.

– Dystra? Nej, det har jag inte märkt, svarar James Mercer när vi berättar historien om den gången Wayne Coyne från The Flaming Lips vid ett Sverige-besök tröstlöst anmärkte hur tyst och deprimerad den nordiska publiken var.

– Ibland kan det vara lite reserverat vid våra spelningar men ibland så får man en helt galen publik. Men man vet liksom aldrig när det kan hända.

Mercer, Frontmannen tillika den kreativa hjärnan i The Shins är tillbaka i Sverige för den femte, eller sjätte gången; den exakta siffran kan han inte då turnélivet inte lämnar plats åt många minnesvärda fritidsaktiviteter.

– När vi är på resande fot hinner vi inte se så mycket av städerna, mestadels av tiden tillbringas i turnébussen och vi har bara en buss så alla är konstant med varandra. Jag är redan trött på det, skrattar han och berättar att arbete är uteslutet när man pendlar mellan spelningar.

– Det blir för hektiskt, emellan alla konserter och pr-grejer så vill man bara vila ut. Det mesta av mitt arbete får jag gjort på soffan hemma, med tv:n på med låg volym som sällskap. Men nu när jag är familjefar så är det lite svårare att hitta ro där hemma.

Mercer har under uppehållet med The Shins hunnit bli pappa, något som kan sätta käppar i hjulet för en musiker som ständigt är i rörelse.

– Det här är det första albumet som har släppts efter att jag skaffade en ”riktig” familj med en fru och två döttrar, vilket gör det ännu svårare att vara på turné då saknaden tar en Men jag har blivit bekvämare med att turnera och att vara borta hemifrån, men samtidigt så har jag mindre tålamod med hela grejen då jag innerst inne vet vad jag egentligen vill göra av den tiden jag har.

Denna turnén skiljer sig från de tidigare då det är den första efter att Mercer bestämde sig för att droppa resterande medlemmarna och starta om på nytt, ett beslut som har bemötts med starka känslor både från fansen och från tidigare medlemmar. Ex-trummisen Jesse Sandoval gick ut och beskrev beslutet som förvirrande. Mercer, som hade tänkt igenom allt under en lång period innan han tog sitt beslut, beskriver uppbrottet som svårt, men ofrånkomligt.

– Jag har alltid kommit upp med grundidéerna till the Shins på egen hand. När Dave Hernandez hjälpte mig med baslinjen i “New Slang” så insåg jag att om jag kunde arbeta med andra människor, och om det gjorde mig mycket bekvämare och gladare så fanns det ingen tvekan om att det var vad jag i framtiden borde göra. Men efter turnén med Wincing the Night Away så kände jag mig slutkörd, och jag hade ingen lust med att göra mer med the Shins längre.

– Jag känner inte till några gamla vänskaper som har utvecklats till lyckade affärsrelationer, och ett samarbete mellan gamla vänner kan bli svårt vid tillfällen. I slutändan så kände jag att jag var för beroende av det gamla gänget, och att jag var rädd för att bryta mig ur.

Arbetet med Broken Bells, ett samarbete mellan Mercer och Brian Burton mer känd som Danger Mouse, var den nystarten en tröttkörd och desillusionerad Mercer behövde.

– Med Broken Bells så jobbade vi på ett annat sätt gentemot mitt arbete med The Shins. Jag kom till studion tomhänt och  tillsammans med Brian så jobbade vi tillsammans i studion med att skriva låtarna. Brian har en underbar tendens till att skapa balla ljud på begäran, och musikaliskt så lärde jag mig nya saker hela tiden. Man kan säga att Broken Bells gav mig nytt självförtroende.

Framtiden är fullspäckad för Mercer, som har planer på att göra både en ny Broken Bells platta, samt en uppföljare till Port of Morrow – The Shins första album på fem år. Ett album Mercer själv är nöjd med och som har öppnat dörrarna för framtida samarbeten.

× × ×