The Lady from Shanghai – Pere Ubu

Så här spännande borde Pere Ubu inte kunna låta år 2013. Det är 35 år sedan debuten The Modern Dance och nya The Lady from Shanghai frångår inte ursprungskonceptet särskilt mycket. Pere Ubu var ett av banden som, tillsammans med bland annat Wire och Public Image Ltd, definierade postpunken. Av nämnda tre var Pere Ubu de allra märkligaste. Wires Pink Flag och Public Image Ltds Metal Box är udda skivor som både häcklar och utmanar popens konventioner – men de närmar sig inte på långa när ”mindfuck”-nivån på Pere Ubus The Modern Dance.

Ingen har lyckats återskapa Pere-soundet men oräkneliga – från Talking Heads till Sonic Youth till Sisters of Mercy – har inspirerats av de surrealistiska kvaliteterna, den absurda humorn och de högt satta konstnärliga ambitionerna. Även Bob Hund (vars ”Ett Fall Och En Lösning” för övrigt är en svenskspråkig cover på Pere Ubus ”Final Solution”) har lyssnat, lärt och fört ner idéerna på en mer lättbegriplig, folkparksanpassad nivå.

Den största skillnaden mellan The Modern Dance och The Lady from Shanghai är tyngden i anslaget. Då tidiga Pere Ubu blandade frontfiguren (och den, sedan länge, enda kvarvarande originalmedlemmen) David Thomas neuroser och märkliga infall med stökrock inspirerad av Stooges och MC5, så är dagens upplaga betydligt mer lågmäld. År 2013 förlitar sig Pere Ubu på monotona, repetitiva mönster och jobbar mycket med stämningsbyggande. Analoga synthar tar stor plats på albumet och bitvis skulle det kanske kunna passera för ett urspårat samarbete mellan Tom Waits och Kraftwerk. David Thomas är dock precis lika ”quirky” ännu och får fortfarande Talking Heads David Byrne att framstå som en rätt vanlig och sansad snubbe i jämförelse. Stundtals är musiken singulair online och nervkittlande – som i den gotiska krautvälten ”Mandy”, där Thomas ängsliga röst möter isande synthar som imiterar allt från tandläkarborrar till polissirener.

Som vanligt är det dock alltid nära till den typiska Pere-humorn, något en låttitel som ”Musicians Are Scum” vittnar om. David Thomas är måhända inte lika energisk som för 35 år sedan – sist de spelade i Sverige var han tvungen att sitta på en stol och vila sig mellan sångpartierna. Men Pere Ubu är fortfarande ett precis lika udda, apart och fascinerande inslag i popfaunan.

Lyssna på skivan på Spotify.