Shaking The Habitual – The Knife

”The Knife skulle kunna trycka upp en bajskorv på skiva och ändå bli geniförklarade” skrev någon på Twitter när första singeln ”Full Of Fire” kom. Det må ligga en del i det påståendet men det gör inte nya Shaking The Habitual mindre fascinerande. Dreijer-syskonen har arbetat sig fram till en helt unik position i musik-Sverige. De tycks kunna ta ut svängarna precis hur mycket som helst, folk kommer ändå att både köpa och analysera resultatet. Biljetterna till den annalkande vårturné sålde slut på nolltid. Och efter den här 100 minuter långa uppvisningen i integritet så tvivlar jag väldigt starkt på att de kommer att köra ”Hearbeats” eller ”Pass This On” som extranummer.

De säger sig ha tillämpat sina politiska ideal på ett ”mer praktiskt och mindre teoretiskt plan” på Shaking The Habitual. Många hade väl räknat med att det skulle låta rätt eget – men ingen var nog beredd på den här monstruösa mastodonten. Mörkret från Silent Shout har intensifierats och vissa saker känns igen därifrån. Till exempel hade inledande ”A Tooth For An Eye” mycket väl kunnat platsa in på den hyllade föregångaren, likt ”Without You My Life Would Be Boring” – utan barnorkestern(?) och de värsta missljuden. Men stundtals känns det fullständigt surrealistisk: I ”Fracking Fluid Injection” låter det som om de slängt ner både Maher Shalal Hash Baz och zoviet*france i en cementblandare.

En av mina första associationer är Swans mycket lyckade experiment på fjorårets The Seer. Inte minst då The Knife, likt Swans Michael Gira, i sin strävan att bryta mot konventionerna, har förlitat sig på det uråldriga dubbelalbum-formatet. Kanske verkar tanken på ett 20 minuter långt drones/dark ambient-stycke signerat syskonen Dreijer helt olidlig. När ”Old Dreams Waiting To Be Realized” väl dyker upp i mitten av skivan blir det dock en välbehövd andningspaus efter en första halvlek med den mest intensiva och fascinerande musik som The Knife har gjort. För första gången är The Knifes musik precis lika okonventionell och konfronterande som deras estetik.