Mitt hjärta är en bomb – Looptroop Rockers

Det här albumet är hett efterlängtat av gissningsvis hela hiphopsverige, inte minst för att det är det första Looptroopsläppet på svenska. Och Mitt hjärta är en bomb lever upp till förväntningarna med råge, men det krävs några omlyssningar för att riktigt fastna och se helhetsbilden, för det är ingen omedelbar kärleksbomb de släppt på oss.

Softa pianoslingor, snygga beats och rhymes på svenska, kombinerat med både privata och politiska berättelser och budskap. Jag har alltid gillat att det politiska har varit så framträdande i Looptroops låtar och samhällskritik finns det glädjande nog fortfarande gott om på Mitt hjärta är en bomb. Konsumtionskritik, antirasism, feminism och samhällets olycksbarn är teman som bearbetas i både terapeutiskt och upplysande syfte.

”Jag ser en rebell där i spegeln” sjunger Kapten Röd i refrängen till ”Med facit i hand”, som är en trip down memory lane, där medlemmarna blickar tillbaka på sina unga jag. Och de unga rebellerna har kanske delvis vuxit upp nu, för albumets samhälls- och familjereflektioner är mer lågmälda i både text och tempo.

Hettan står framför allt Cleo för, som spottar feministiska kampord i ”Hårt mot hårt”. Även José Gonzalez, Timbuktu, Lilla Namo och Seinabo Sey gästar och tillför alla sin särart på detta album av ett av Sveriges i särklass tydligaste textmässiga tyckare. Det är naturligtvis ingen slump att albumet släpptes den 1 maj. Allt Looptroop/Looptroop Rockers någonsin gjort handlar om att ha mod att ta ställning, att inte bara följa strömmen, att våga tro på sig själv och att stå upp för sig själv och sina medmänniskor. Och jag tror att gamla såväl som nya Looptroopälskare i svåra som ljusa stunder kan finna både tröst och hoppfullhet i denna 14 spår långa kärleksförklaring till musiken och livet.