Rockfotos årslista 2013, plats 10: Jonathan Johansson – Ett språk för dom dömda

2012 gjorde Jonathan Johansson sin skådespelardebut på Uppsala stadsteaters scen i pjäsen ”Dracula” baserad på Bram Stokers roman. Han och producenten Johan Eckeborn skrev även musiken till pjäsen, som nu återfinns på detta strålande vemodiga album.

Jonathan har varit noga med att påpeka att det här inte är en uppföljare till föregående skivor En hand i himlen eller Klagomuren, eftersom Eckeborn har varit iblandad mer än vanligt och dessutom för att skivan är knuten till pjäsen. Men det betyder inte att man inte känner igen Jonathans distinkta sound. Det är ett lätt malande, sprött sound som sprider ut sig över samtliga spår.

Om du trodde att Jonathan inte kunde bli mer lågmäld blir du motbevisad på Ett språk för dom dömda som är fylld av smekande stråkar och pulserande beats. Bäst är singeln ”Den brända jorden” och ”Stormen och vågorna” som lånat en stor del text och melodi från psalmen ”Härlig är jorden”. Det här är ett perfekt soundtrack till en höstdag med stilla regn, mullrande åska eller en dimmig vinternatt.