Ed Harcourt – Time of Dust

Normalt sett brukar vi numera få vänta ett par, tre år mellan varje skiva från Ed Harcourt, men redan mindre än ett år sedan senaste plattan Back Into the Woods kommer en EP med nytt material. Enligt engelsmannen själv ska Time of Dust tjäna som en bro till nästa album, som sägs bli mörkt och deppigt på ett helt nytt plan.

Back Into the Woods var till stor del pianobaserad, och även om EP:ns öppningsspår ”Come Into My Dreamland” inleds med en sorgsen pianoslinga, står det ganska snabbt klart att Harcourt nu övergett det soundet. I stället byggs låten på efter hand med instrument på instrument och lager på lager tills man befinner sig mitt i en förförisk och ödesmättad kakafoni av trummor, gitarr, stråkar, mandolin, orgel och vad som låter som en såg.

Och lite så fortsätter det på de resterande fem spåren. Nedstämda och dystopiska men finurliga texter, lysande melodislingor framförda på bland annat trumpet och xylofon. Ljudbilden pendlar ofta från lågmäld till delvis elektronisk och påminner stundtals om Radiohead – ”We All Went Down With the Ship” innehåller till och med Daft Punk-trummor!

Release: digitalt 6 januari, fysiskt 20 januari
Skivbolag: CCCLX/Border
Bästa spår: "Time of Dust"

Förutom titelspåret, lyser ”Parliament of Rooks” starkast. Låten börjar med en enkel pianoslinga, växer via en The Beatles-refräng till ett Muse-inferno med keyboard, cymbal och loopade körer. Fullkomligt briljant!

Det urstarka låtmaterialet och faktumet att Harcourt sjunger bättre än någonsin bådar väldigt gott inför nästa album. Om vi egentligen behövde någon bro vet jag inte – Ed Harcourt är knappast känd för sina rosa tuggummipop-texter – men det vore ju dumt att klaga när det är så här bra.

8/10