Stjärnskott: Varjen

Malmöiten Niklas Sibelius charmade oss redan med Varjens första släpp Hardland (2012) – en självproducerad EP som förde tankarna till finstämda akter som Damien Jurado och The Tallest Man On Earth. Den nionde maj kommer äntligen nya EP:n Against The Country. Vi har pratat med Niklas inför releasen.

Berätta om din musikaliska bakgrund.

– Jag började spela gitarr ganska tidigt. I 7-8 års åldern satt jag och plinkade på vår nylonsträngade där hemma. Sen är jag uppväxt i en musikintresserad familj och har blivit matad med min storebrors hårdrocksskivor sen jag var liten. När jag själv började hitta min identitet under 90-talet blev det väldigt mycket grunge och jag tog ut Nirvana-låtar på elgitarren. Något som var väldigt kul under min uppväxt i Falkenberg var att det fanns många att spela med och vi hade en massa fester där vi jammade the Doors-låtar och drack hemmagjort vin i replokalen hela natten. Jag har spelat i flera olika band under större delen av mitt liv. Men även om jag alltid har skrivit egna låtar, så är det först med Varjen som jag känner att jag hittat mitt eget uttryck. Fast ibland kopplar jag in min Big Muff-distpedal och riffar lite stoner rock.

Hur gick det till när du tog namnet Varjen?

– Det är ett lite kul uttal av ”Vargen” på Falkenbergs-dialekt. Egentligen ska det vara ”Värjen” och det blev något av mitt smeknamn under gymnasiet. Så jag tyckte att det kändes kul att återanvända det eftersom det redan på sätt och vis var mitt artistnamn. Ä tog jag bort eftersom jag vill nå en internationell publik.

På vilket sätt skiljer sig nya EP:n från förra tycker du?

– Den är inte lika sparsmakad, det är en fylligare ljudbild och låtarna är tänkta att passa mer med band som komp. Jag tycker inte att det är lika mycket demokänsla över den heller. Å andra sidan så är vissa av låtarna skrivna vid ungefär samma period som Hardland.

Berätta kort om skivinspelningen.

– Vi spelade in det mesta under två helger i vintras. Jag stod i en trappa i källaren när vi la sången, vilket gav en ganska speciell rymd i ljudet. Jag fick också Morgan, som annars spelar orgel och keyboard med mig, att plocka upp dragspelet – något jag velat prova att använda under en längre tid. Oskar, som spelar trummor på skivan, är annars med i malmöitiska punkbandet The Depression och han har också fungerat som producent när vi mixat skivan. Även om jag sätter min prägel på allt, så hade jag inte kunnat göra det utan dem. Vi funkar bra ihop och jag lyssnar mycket på vad de har för synpunkter.

Vad kretsar dina texter kring?

– Jag tycker om texter som är lite mystiska och använder gärna metaforer om vardagens mysterier, kärlekens uppgång och fall, den förlorande ungdomen och småstadstristess. Lite pretentiöst kanske, men det passar till den musik jag vill skapa.

Nämn några aktuella skivor som du lyssnar mycket på!

– Jag är lite av en musiknörd och tycker om att upptäcka nya band. Ett av årets mest intressanta släpp är den nya The War On Drugs-skivan, de har hittat ett unikt sound. Det är nästan lite tråkigt, men man kan ändå inte kan slita sig ifrån det och de har fantastiska texter. Jag gillar även tyngre grejer och går gärna på sådana konserter. Man behöver inte åka så långt för att spana in Malmöfavoriterna Bäddat För Trubbel eller Hårda Tider – två riktigt bra liveband.

Andra inspirationskällor?

– Jag vet inte om jag är inspirerad direkt av någon. Jag försöker att hitta mitt eget uttryck och blanda det med allt jag hört för att hitta nya ljud och melodier. Men visst, det finns alltid en Dylan eller en Neil Young där i ens undermedvetna. Det går liksom inte att sudda bort helt.

Lyssna på singeln ”Against The Country” från kommande EP:n med samma namn nedan. Låten samt b-sidan ”Horses” kommer även att släppas på vinyl via Rundgång Rekords. Håll utkik på Varjens Facebooksida för uppdateringar.