Fatal Casualties musik har potential att nå långt utanför rikets gränser

Svenska Fatal Casualties, står med debutskivan Psalm för ett av årets mest egensinniga mörka elektroniska album. Rockfoto skickade iväg några frågor.

Med karga suggestiva ljudbyggen och abstrakt cut-up-lyrik på svenska, engelska och finska har Fatal Casualties karvat ut sin egen nisch i den mörka, elektroniska sfären.

Bandet bildades redan 1986 av barndomsvännerna Ivan Hirvonen och Stefan Ljungdahl, inspirerade av favoriter som Klinik, Skinny Puppy och Front 242. Verksamheten lades ner bara fem år senare men 2010 – nästan 20 år senare – kom den något otippade återföreningen.

Debut-EP:n Paria släpptes 2012 och nu är de aktuella med första fullängdaren Psalm. Rockfotos Anton Lindskog mailade med duon.

Vad var det egentligen som fick Fatal Casualties att återuppta verksamheten efter alla år?

– Det började med att Stefan skickade en låt till Ivan, vilket senare ledde fram till att vi spelade in debut-EP:n ”Paria”.

Kommer ni ihåg vad det var som fick er att starta bandet från första början?

– Vi var båda väldigt uppslukade av musik vid den tiden och gick på konserter och letade skivor ihop. Någonstans väcktes tanken på att vi skulle kunna skapa musik själva och bli ”rockstars”.

– Det var Stefan som startade projektet hemma med farsans keyboard. Ivan kom med när han tröttnade på att lattja runt på egen hand.

Hur är det att vara medlem i Fatal Casualties idag jämfört med då?

– Det är riktigt kul! Vi har våra vardagsliv med jobb och familjer vid sidan av. På samma gång som vi befinner oss ett steg närmare pojkdrömmen så har vi nu inte heller något att förlora på huruvida det går bra eller dåligt för Fatal Casualties. Det är den kreativa processen som vi båda går igenom när vi skapar låtarna som ger de stora kickarna.

På nya skivan blandas det friskt mellan tre olika språk: engelska, svenska och finska (även i låttitlarna). Finns det någon särskild tanke bakom det här sättet att skriva på?

– Både ja och nej. Det är Ivan som skriver texterna (från början var det Stefan). Han är född och uppvuxen i Sverige men finsk medborgare efter sin mor. Därav finskan eftersom Ivan har hjärtat och själen i Finland.

– Att även blanda in engelska är ett sätt att nå ut internationellt. Vi tror att Fatal Casualties sound och musik har potential att nå långt utanför rikets gränser.

Hur skulle ni själva beskriva musiken ni gör?

– Det är en salig blandning inom den elektroniska genren: Synth, EBM, industri. Det ena utesluter inte det andra, vi rör oss dit våra känslor för oss. Man vill ju inte bara stå still och trampa.

– Vi är ett elektroniskt band och kommer alltid att vara det men man kan höra tydliga skillnader mellan vår nya skiva ”Psalm” och första ep:n ”Paria”. På nästa skiva kommer vi att ta idéerna ytterligare ett steg längre.

Fatal Casualties har som sagt ett väldigt eget sound. Finns det några samtida artister ni känner släktskap med?

– Några som har betytt eller betyder mycket är bland andra Elvis Presley, The Cure, Depeche Mode, Skinny Puppy, Front 242 och Klinik men vi känner inte direkt släktskap med några samtida artister.