Common: Tyrol, Stockholm 13/11

Common med en karriär som så här långt sträcker sig över två decennier har sett det mesta av hiphopens uppgång sedan han startade i Chicago i början på nittiotalet. Det man tänker på när man lyssnar på Commons texter är livet och allt som kommer med att växa upp i en stad som blandar och ger. Det kan handla om enkla vardagssaker eller tjejer, men också om seriösa samhällskritiska texter om en fattig stad där det bland annat råder brist på jobb och ordentlig utbildning och de följder som kommer med det.

Det är tack vare rutinen från alla dessa år som artist som Common vet exakt vilken typ av energi han behöver för en spelning i en mindre lokal som Tyrol. Han börjar direkt skapa kontakt med publiken genom att göra dem delaktiga i showen och efter bara tre låtar kliver han ner från scenen och beger sig ut i publiken för att även hälsa de som inte står längst fram välkomna till en kväll med Common.

Det vi får se är en artist som utstrålar självsäkerhet på det han har bestämt sig för att uträtta denna kväll. För det är inte bara underhållning som han bjuder på utan även en musikhistorielektion, som tar med oss dit allt började fram till var han står i dag, med den senaste skivan som släpptes tidigare i år. Däremellan är det en hitkavalkad som skryter om många av de fina samarbeten han haft äran att göra genom åren, med bland andra Kanye West, Pharrell, Questlove, No I.D., Alicia Keys, Erykah Badu och Mary J. Blige.

Det som också får plats under den dryga timmen som Common bjuder på denna kväll, är hans skådespelartalanger som många associerar honom med de senaste åren. Det som ännu sitter kvar på näthinnan är hans monologer vid slutet av kvällen, som en hyllning till vännen J. Dilla, som inte lämnar någon oberörd.

Enligt Common själv är han ute efter att förändra världen, sprida kärlek och hylla livet. Han lyckas i alla fall med två av de punkterna med kvällens show. Turnén bär titeln ”Nobody’s smiling” efter det senaste albumet, men jag är rätt övertygad att en mer passande beskrivning för kvällens spelning är ”Everybody’s smiling”.

Bilden är från arkivet.