”Hardknock” live – The Soul Rebels & Joey Bada$$

Två ögonblicksbilder från den numera utbytta Cosmopolscenen på Roskildefestivalen 2013.

Fredagen chockstartar med ett oerhört funkigt brassband från New Orleans. Trots att klockan bara är 12 och antalet kaffe i publikens händer överstiger antalet öl med marginal kör legendariska The Soul Rebels, armerade med sex blåsare och två trummisar fullständigt över publiken och bjuder på både otroliga Kanye West-covers och egna grooves. The Soul Rebels stod för ett av de absolut främsta framträdandena på festivalen – fråga vem som helst som såg dem och de kommer hålla med.

Lördag eftermiddag och några av de senaste årens hiphopfynd avlöser varandra. Den unge Joey Bada$$, som på skiva visat lovande tendenser och gett ut både svängiga grejer och mer lugna och eftertänksamma går i den klassiska fällan – att bara elda publiken och skrika ”make some noise”. Eventuella nyanser i musiken försvinner, de längst fram har säkert kul men för oss som står längre bak och verkligen lyssnar på musiken framstår det som ett haveri.

Att dessa ett drygt år senare skulle dela scen såg jag inte på någon karta. Men så skedde det som hände i Ferguson (vit polis skjuter ung, svart man till döds) i augusti. Detta har naturligtvis inte gått hiphopvärlden förbi. Och en av de som reagerat är Joey Bada$$, och när han för någon månad sedan tillägnade sin låt ”Hardknock” till Michael Brown (den dödade mannen) så hade han The Soul Rebels, stabila som ett urberg av granit, bakom sig och här ser vi all omognad försvunnen. Det är inte bara en fin hyllning utan också ännu en gång ett bevis på att hiphop med ett råtajt och helst funkigt band bakom är något av det bästa som går att uppbringa på en scen (något ni säkert redan vet om ni haft turen att få uppleva exempelvis The Roots).