Trial – Vessel

Det har kommit så mycket 1980-talsinfluerad metal de senaste åren att jag för länge sedan tröttnat på pressreleaser som nämner NWOBHM hit och Mercyful Fate dit. Men så dyker Vessel upp – Trials andra platta sätter på sig sjumilastövlarna direkt och kliver lekande lätt förbi konkurrenter som Portrait, Screamer och RAM.

Trial beskrivs bäst som den perfekta hybriden av Iron Maiden och (jajamen!) Mercyful Fate, men den som lyssnar noga hör också små inslag av så skilda band som Helloween, Testament, Emperor och Opeth. Allt givetvis sammansatt till en relativt egen kombination, även om det vore fel att kalla bandet unikt.

Framför allt imponerar Linus Johanssons sång, som ligger ganska precis mellan Bruce Dickinson och King Diamond, men även gitarristerna Alexander Ellström och Andreas Johnsson får Trial att sticka ut från mängden.

Släpps: 30/1
Skivbolag: High Roller/Sound Pollution
Bästa spår: ”Through Bewilderment”

Musikvärlden har aldrig varit och kommer nog aldrig att bli rättvis, men Trial borde bli Sveriges nästa stora hårdrocksexport, för det här är bra. Riktigt jäkla bra.

8/10